İsveç’in 5G Ağlarının Kurulumu İçin Cihaz Üreten Çinli Şirketleri Yasaklamasına Tepki (21.10.2020): Çin dışişleri bakanlığı, İsveç’in kendi şirketleri üzerinde “olumsuz bir etkiyi” önlemek için Çinli telekomünikasyon şirketleri Huawei ve ZTE’ye ihalelerde izin verilmesi gerektiğini söyledi.
İsveç Posta ve Telekom Otoritesi (PTS) Salı günü (20.10.2020), önümüzdeki ay yapılması planlanan açık artırmaya katılacak şirketlerin Huawei ve ZTE’nin ürünlerini kullanmasını yasakladı.
Dışişleri sözcüsü Zhao, “İsveç, Çin-İsveç ekonomik ve ticari işbirliğine ve İsveç şirketlerinin Çin’deki faaliyetlerine olumsuz bir etki yapmaması için objektif ve adil bir tutum sergilemeli ve yanlış kararını düzeltmelidir” dedi.
PTS, ülkenin silahlı kuvvetlerinden ve güvenlik servisinden gelen ve Çin’i “İsveç’e karşı en büyük tehditlerden biri” olarak nitelendiren tavsiyeleri takip ettiğini söyledi.
Avrupalı hükümetler, Washington’dan gelen diplomatik baskının ardından, 5G ağları kuran Çinli şirketlerin kontrollerini sıkılaştırıyor. Amerika Birleşik Devletleri 5G kurulumunda tercih edilen Huawei ekipmanının Pekin tarafından casusluk için kullanılabileceğini iddia ediyor.
Huawei ise ulusal güvenlik riski olduğunu defalarca reddetti. Kaynak: Reuter’s https://www.reuters.com/article/us-sweden-huawei-china-idUSKBN2760W1?taid=5f9023fbb385510001b5fda4&utm_campaign=trueAnthem:+Trending+Content&utm_medium=trueAnthem&utm_source=twitter
Yorum: Alcatel, Netaş, KArel, Türk Telekom, Türkcell, Aselsan, Kront
ABD tarafından Çinli telekom cihazı üreticilerine karşı başlatılan bu tip baskılar sonrasında artan yasak ya da kısıtlamalar borsamızdaki bazı şirketleri de ilgilendirebilir. Örneğin Netaş Çinli ZTE ile çalışırken Alcatel ise Nokia ile hareket ediyor. Nokia bu açıdan daha avantajlı durumda. Tabi bizim şirketler daha çok iç pazara çalıştıkları için direkt etkilenmeyebilirler. Ayrıca güvenik kaygıları sebebiyle Karel ve Kront gibi yerli şirketlerin de önemi artacaktır. Türkcell ve Türk Telekomun bu şirketlere verdiği ihaleler de farklı bir açıdan incelenmelidir. Öte yandan ABD, Huawei gibi şirketlerin, verileri Çin’e aktararak casusluk amacıyla kullanabileceği konusunda uyarılar yaparken aslında kendisinin de bu niyette olabileceğini düşündürtüyor.
Borsanalist’in anlık yorumlarından faydalanmak için takip ediniz. Twitterdan Takip için: >> Borsanalist
İnceleyin: >> Mobil İletişim, Haberleşme ve Telekomünikasyon Hisseleri Nasıl Hareket Ediyor? İnceleyin: >> Bilişim/Yazılım Hisselerinde Sert Yükseliş