Aşağıda görülen ve 2019-Ağustos’ta yaptığımız çalışmada dünya borsalarının 2008 yılındaki krizden hemen önceki teknik durumlarını göstermiştik. Geçen hafta Corona virüsü ile birlikte görülen sert düşüş sonrası grafikleri ve linkteki sayfayı inceleyiniz.
(26 Ağustos 2019) Dünya borsalarını 9 ayrı grafikle kıyasladığımız çalışmayı aşağıdaki linkte bulabilirsiniz. Amerika, Almanya, İngiltere, Fransa, Japonya ve Çin’in borsa endekslerinin uzun vadeli üssel hareketli ortalamalara göre (EMA) durumlarını inceledik. Son dönemde yaşanmakta olan tedirginliğe rağmen grafiklerimizde de görüleceği gibi Çin dışındaki ülkelerin endeksleri siyah çizgiyle gösterdiğimiz 200 haftalık üssel hareketli ortalamaların üstünde kalmaya devam etti.
Avrupa’da Almanya (DAX30) ve İngiltere (FTSE100) borsalarının endeksleri nerdeyse aynı. Japonya’nın Nikkei225 endeksi de benzer durumda. Fransa (CAC40) ise daha iyi durumda. Diğerlerine göre 200 haftalık EMA’nın üstünde ve aradaki mesafe daha fazla. Gelişmekte olan ülkelerden olan Çin endeksi ise 200 haftalık hareketli ortalamaların altında kalarak negatif görüntü veriyor. Orta-uzun vadeli yükselişler için bu seviyenin, aşağıda ise destek olarak çalışması yukarda ise kırılması gerekmektedir.
2008 Ekonomi Krizinde hisse senetlerinde sert düşüşler yaşanmıştı. Kriz döneminde 200 haftalık (üssel) hareketli ortalamalar kırılınca dünya piyasalarında büyük düşüşler görülmüştü. Bu sebeple fiyatlar, 200 haftalık EMA değerlerine yaklaştıkça tedirginlik artmaktadır. Aşağıda ABD DJI endeksini ve linkte de Alman DAX endeksinin durumunu görebilirsiniz.
DJI Haftalık Grafik ve 2008 Finansal Ekonomi Krizi (08.25.2019): Krizden önce ve kriz sürecindeki kapanış fiyatlarını ve önemli üssel haftalık hareketli ortalamaların durumlarını kıyaslayınız.
Dünya Endeksleri Kritik Bir Yerde. 7 Büyük Ülkenin Endekslerinin Birbirlerine ve 200 Haftalık Hareketli Ortalamalara Göre Durumu:
https://www.borsanalist.com/technical-analysis-financial-markets/