Borsalarda uzun süredir beklenmekte olan düzeltme hareketi dün bir miktar sertleşerek bazı endekslerde kendini göstermeye başladı. Amerikan endekslerinde sert düşüşler görüldü. – Dow Jones Sanayi Endeksi: %1.75 düşüşle 31.402 puana, – S&P 500: %2.45 düşüşle 3.829 puana, – Nasdaq Composite Teknoloji Endeksi: %3.52 düşüşle 13.119 puana gerilediler. Bu düşüşler, yeni güne başlayan uzak doğu ülkelerinin endekslerini de olumsuz etkiledi. Seanslar devam ederken Japon Nikkei %2.4, Çin SSE Composite %1.8 geriledi. Gelişmekte olan ülkelerin para birimleri, dolar karşısında %2-4 düzeylerinde zayıfladı. (Analiz tarihi: 26.02.2021)
Borsalar Neden Düşüyor?
1- Borsaların rekor kırması: Ekonomilerle ilgili pozitif beklentiler, 2021-Şubat ayında gerçekleşen hızlı aşılama, ABD teşvikleri ve FED’in destekleri ile endeksler birçok defa rekor kırdılar. Örneğin DJI endeksi, 2020-Kasım’dan beri en büyük aylık getiriyi sağladı. Tarihsel normallere göre çok artan hisse senedi fiyatları ve getiriler, yatırımcıları KAR realizasyonuna itti. Ayrıca bazı analistlere göre piyasayı yukarı iten teşviklerde de beklenti fiyatlandı. 2- ABD 10 Yıllık Tahvil Faizlerindeki Yükseliş: Amerikan 10 yıllık tahvil faizleri son 1 yılın en yükseği olan %1.614’e yükseldi. Bu da hisse senetlerinde büyük getiriler elde eden bazı yatırımcıların satış yaparak kazançlarının bir kısmını garanti altında tutmaya yöneltti. S&P 500 endeksindeki şirketlerin temettü verimi %1.5 düzeyinde iken %1.6’lık garanti faiz daha cazip hale geldi. Tahvil faizlerinin yükselmesindeki sebeplerden birisi enflasyonda artış beklentisi. Ekonomik iyileşme beklentisi devam ederken pandemi sebebiyle kapalı kalan insanların dışarıya çıkması ile harcamaların artacağı tahmin ediliyor. Bunun da zaten yükselmekte olan enflasyonu daha yukarılara taşıyacağı düşünülüyor. Bu durumda da FED’in 0 düzeyinde olan faizleri arttırmak zorunda kalabileceği belirtiliyor.
3- Nasdaq Teknoloji hisselerine gelen satışlar: 2020’de çok yükselen ve endeks hesaplamalarında ağırlığı fazla olan büyük teknoloji hisselerinde 25.02.2021 seansında büyük düşüşler oldu. Aşağıda gösterdiğimiz bu hisselerden örneğin Apple’da bir süre önce Warren Buffett’la adı anılan Berkshire Hathaway ve bir başka önemli fonun KAR satışları, hisseyi teknik olarak 50 günlük hareketli ortalamanın altına çekti. – Apple %3.48 düşüşle 120.99$ – Amazon %3.24 düşüşle 3057$ – Microsoft %2.37 düşüşle 228.99$ – Google Alphabet %3.26 düşüşle 2015$ – Facebook %3.64 düşüşle 254.69$ – Netflix %1.21 düşüşle 546.70$ , fiyatlarına gerilediler. Bu arada Tesla da %8.1 düşüşle 682.22 dolara çakıldı. Şirketin, Kaliforniya’daki üretim hattını geçici olarak kapatarak üretime ara vereceğini çalışanlarına söylemesi negatif fiyatlandı.
4- FED’in Yeterince Aktif Olarak Müdahale Etmemesi: Bazı analistlere göre tahvil faizleri artarken FED başkanı Powell’ın sözlü müdahaleleri yeterli değil. Powell, varlık alımlarının devam edeceğini ve zayıflatılması durumunda bunun net bir şekilde açıklanacağını söylüyor. Ancak analistler ise varlık alımlarının güçlendirilerek yapılmasının iyi bir mesaj olacağını düşünüyor. FED hali hazırda aylık 120 milyar dolarlık alımlara devam ediyor ve bilançosu 7.59 trilyon dolara ulaşmış durumda. Bu konuda Kansas FED başkanı Esther George’un, yükselen tahvil faizlerinin ekonominin temellerinin gelişmekte olduğunu yansıttığını tekrar tekrar vurgulaması da eleştiriliyor. 5- Satışlar Daha Fazla Satışlara Sebep Oluyor: Artan faizlerle birlikte satışa geçen bazı yatırımcıların daha fazla satışa sebep olduğu belirtiliyor. Yapılan satışların sebebi ise yatırımcıların kendilerini hedge etmek istemeleri.
İnceleyin: >> Türk İlaç ve Serum: Ucuz mu? Pahalı mı? Hesapladık
İnceleyin: >> Borsadaki SEKTÖR ve Şirketler
İnceleyin: >> Bu 4 Sektöre Dikkat