Home » Genel » Perakende Sektörü Hisseleri Ramazan Ayında Yükseliyor mu?

Perakende Sektörü Hisseleri Ramazan Ayında Yükseliyor mu?

Perakende sektörü, Ramazan ayında kazandırır mı?

Dönemsellik çoğu yatırımcının dikkat ettiği bir konudur. Titiz bir çalışma ile kazançlar arttırılabilir ya da kayıplardan korunulabilir. Gıda, yiyecek, içecek, tatlı, şekerleme, çikolata ve hatta bayrama doğru da giyim ile muhtemelen hediyelik eşya tüketiminin arttığı Ramazan ayı da bu açıdan önemlidir. Bu çalışmamızda tüketim maddelerinin, tüketicilere ulaşmasını sağlayan perakende sektöründen 5 hissenin 2020, 2019 ve 2018 yıllarındaki performanslarını inceledik.

Yazıyı hazırladığımız 26 Nisan 2020, Ramazan ayının 3. gününe denk geliyor. Yaklaşık 1 ay önce Koronavirüs salgını sebebiyle dünyada insan sağlığına ciddi tehditler oluşturan bir kriz meydana geldi. Mücadele kapsamında alınan tedbirler sebebiyle gerek direkt gerekse de online alışveriş yoluyla marketlere akın edildi. Gıda, yiyecek, içecek, hijyen malzemeleri, ekmek yapma makinesi gibi bazı ev aletleri, kolonya, tuvalet kağıdı, dezenfektan gibi birçok ürüne talep artışı oldu. İnternet üzerinden siparişler patladı. Peki bu hareketlilik perakende sektöründe akla ilk gelen şirketlerin hisse senetlerinin fiyatlarına nasıl yansıdı?

(Güncelleme: Bu çalışma 2020 yılına aittir. Hisselerin 2021-Ramazan ayı [tarihler: 13.04.2021 – 12.05.2021] performansları çalışmanın sonuna eklenmiştir.)

Borsanın 81.936 seviyesini görerek dip yaptığı 17 Mart 2020 tarihinden (belki de daha 1. dip) itibaren bist100 endeksinde yaklaşık %13’lük yükseliş yaşandı. Aşağıdaki çalışmamızda da görüldüğü gibi BİM Birleşik Mağazaları (BiMAS hissesi), Migros Ticaret (MGROS), Bizim Toptan Satış Mağazaları (BiZiM), Şok Marketler Ticaret (SOKM), Carrefoursa Carrefour Sabancı Ticaret Merkezi A.Ş (CRFSA) endeksin çok çok üstünde kazandırdılar.

İlginizi Çekebilir: >> Koronavirüse Rağmen Hareketlenen Sektör ve Hisseler

Perakende (market) Sektörü Hisseleri Ramazan’a Girerken Borsada Kazandırdı.(24.04.2020)

Bu çalışmada perakende (marketler) sektöründeki bu hisselerin 24 Nisan 2020’deki (Ramazan ayının 1.günü) kapanış fiyatlarının, endeksin en düşük değerinin görüldüğü 17 Mart’taki kapanışlarına göre yüzde kaç arttığı gösterilmiştir. Buna göre


Bimas Hissesi: 17 Mart’ta 45.58 TL iken %22.86’lık yükselişle 56 TL olmuştur.
Migros Hissesi: %54,
Crfsa Hissesi: %63
Sokm Hissesi: %73.2,
Bizim Hissesi: %117
yükselmiştir. Diğer hisselerin başlangıç ve bitiş tarihlerindeki fiyatlar, yukarıdaki resimde görülebilir.

Ramazan Ayında Perakende Hisseleri Gerçekten de Yükselir mi?
Yatırımcılar tarafından “Ramazan ayında perakende hisseleri yükselir mi?” ya da “Ramazan ayında hangi hisseler yükselir?” tarzı sorular sıklıkla sorulur. Aşağıdaki grafiklerde incelediğimiz perakende hisselerinin 2019 ve 2018 yıllarının Ramazan aylarında yükselip yükselmedikleri gösterilmiştir. Bu çalışmamızda ilk grafikler, şirketlerin sadece Ramazan aylarındaki performanslarını göstermektedir. 2. grafiklerde ise başlangıç tarihi, Ramazan ayının 1 ay öncesinden başlatılmıştır. Çünkü borsada çoğu zaman beklentiler satın alınırken, gerçekler satılır. Dolayısıyla hareketlerin biraz önceden başladığı da düşünülebilir.

İlginizi Çekebilir: >> Gıda Sektörü ve Ramazan Ayı

Ramazan Ayının 1.Gününde Gıda Sektöründen 12 Hisse Tavan Oldu
Perakende (market) Sektörü Hisselerinin 2019 Yılının Ramazan Ayı Performansları(24.04.2020)

Yukarda görüldüğü gibi 2019 yılının Ramazan ayında endeks %3.83 düşerken BİM %1.2 yükselmiştir. Ancak diğer perakende hisselerinin fiyatları ya endekse yakın ya da daha fazla azalmıştır. Bizim %8, Crfsa %13, Şok %3, Migros ise %3.85 düşmüştür. Analiz 1 ay öncesinden başlatılarak yapıldığında market hisselerinin performanslarının daha da kötüleştiği görülmektedir.

İlginizi Çekebilir: >> Gıda Hisseleri Virüse Rağmen Yatırımcısına Kazandırdı.

Perakende (market) Sektörü Hisselerinin 2019 Yılının Ramazan Ayından 1 Ay Öncesinden İtibaren Performansları (24.04.2020)

Endeksin %6.89 düştüğü 2018’de de benzer bir durum var. BiMAS %3.32 yükselirken diğer perakende hisseleri endekse göre çok ta iyi performans gösterememişlerdir. Bizim %19.42, Crfsa %15.7, SOKM %9.5, Migros ise %5.89 düşmüştür. Analiz 1 ay öncesinden başlatılarak tekrarlandığında endeksteki %13.74 lük düşüşle uyumlu olarak sektör hisselerindeki düşüş te daha fazla olmuştur.

Kazandırabilir: >> Sektörlere Göre Borsadaki Şirketler

Perakende (market) Sektörü Hisselerinin 2018 Yılının Ramazan Ayı Performansları (24.04.2020)

Perakende (market) Sektörü Hisselerinin 2018 Yılının Ramazan Ayından 1 Ay Öncesinden İtibaren Performansları (24.04.2020)

Borsamız geçtiğimiz yıllarda gerek ekonomik gerekse de bölgesel (Irak, Suriye vb.) sorunlar sebebiyle sık sık baskı altında kaldı. Bu yıl Koronavirüs sebebiyle bölgesel sorunlar şimdilik rafa kalkmış gibi duruyor. Ancak bu sefer de virüs piyasaları etkiliyor. Dolayısıyla dönemsellik olsa da endeks hareketleri farklılıklar gösterebiliyor. Şüphe yok ki bu yıl özellikle gıda ve perakende sektörünün ve online alış-verişin öne çıktığı bir yıl oldu. İnternet üzerinden siparişler belli dönemlerde çok arttı. Buna uyum gösteren şirketlerin e-ticaret tarafında satışlarının arttığı da sık sık basında yer alıyor. Muhtemelen bu yıl salgınla ilgili gelişmeler, bir süre daha hem perakende hem de birçok diğer sektör hisselerinde daha belirleyici olmaya devam edecektir.

Satışlarla ilgili gelen pozitif haberlerden yola çıkarsak sektör şirketlerinin genel olarak iyi bir bilanço dönemi geçirme ihtimalleri yüksektir. Satışların, şirketlerin büyümelerine yapacağı katkı ve bilançoların açıklanacağı dönemlerdeki hareketler önemli olacaktır.

2021 Yılının Ramazan Ayında Perakende Hisseleri Yükseldi mi? Düştü mü?

Perakende (market) Sektörü Hisselerinin 2021 Yılının Ramazan Ayı Performansları (14.05.2021)
Ramazan Ayının 1.Gününde Gıda Sektöründen 12 Hisse Tavan Oldu
BiM Birleşik Mağazalar Temettü Dağıtma Tarihi ve Miktarı
Gıda Hisseleri Yatırımcısına Kazandırdı
Gıda Sektörü Hisseleri Yükseliyor

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*
*

UYARI: Burada yer alan yatirim bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatirim danismanligi kapsaminda degildir. Yatirim danismanligi hizmeti, araci kurumlar, portföy yönetim sirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müsteri arasinda imzalanacak yatirim danismanligi sözlesmesi çerçevesinde sunulmaktadir. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanlarin kisisel görüslerine dayanmaktadir. Bu nedenle burada yer alan bilgilere dayanilarak yatirim karari verilemez.